-
1 x Kostrådgivning- så äter du hälsosamt under graviditeten
kr1,295.00
Total:kr1,295.00
Om din bebis har ont i magen kan bero på många olika orsaker och flera av dessa beror inte på maten. Rådfråga alltid BVC om misstanke om magont/kolik/allergi finns. En vanlig anledning är att bebisens tarmar inte riktigt är mogna och därför inte kan bryta ner maten ordentligt i början. Detta gör att de får gaser, magont och rapar mycket. Många många bebisar sväljer även luft när de äter. Du kan hjälpa din bebis att få ut luften genom att se till att bebisen rapar efter maten. Magont kan även ett symptom på mjölkallergi, men då har din bebis ofta andra symptom också, exempelvis förstoppning eller eksem.
Exempel på mat som kan öka risken för gasbildning hos personer är kål, lök, vitlök, bönor, ärtor och kikärtor. Andra livsmedel som kan orsaka gasbildning inkluderar mjölkprodukter, choklad, kaffe och läsk. Dock finns det lite forskning på området som kan styrka att det förs över till bebisen via bröstmjölken. Livsmedelsverket har inte några särskilda råd om den ammande mammans kost i förhållande till magont/kolik hos spädbarnet kan även vara värt att nämna.
Några studier har visat att viss kolik kan dämpas om den ammande mamman utesluter mjölkprodukter. Vissa BVC kan därför rekommendera att man kan testa att utesluta komjölk under ca 4 veckor och därefter se om koliksymtomen har förbättrats hos bebisen.
Det viktigaste är att mammor äter så varierat som möjligt för att orka ta hand om sin bebis och sig själv, och inte plocka bort hälsosamma råvaror från maten i onödan.
Skriven av Isa Ekstam, Lic. kostrådgivare.
Lämna ett svar