No products in the cart.
Ska man undvika viss mat vid amning när bebisen är gasig?
Som förälder kan det vara frustrerande när din bebis skriker sig hes av magont och gaser. Du har säkert hört från andra föräldrar eller vissa källor på internet att det du äter som ammande mamma kan påverka din bebis allmäntillstånd just när det kommer till kolik eller magont. Men vad beror egentligen magont på och har maten du äter en avgörande roll?
Vad beror gaser och magont på?
Om din bebis har ont i magen kan bero på många olika orsaker och flera av dessa beror inte på maten. Rådfråga alltid BVC om misstanke om magont/kolik/allergi finns. En vanlig anledning är att bebisens tarmar inte riktigt är mogna och därför inte kan bryta ner maten ordentligt i början. Detta gör att de får gaser, magont och rapar mycket. Många många bebisar sväljer även luft när de äter. Du kan hjälpa din bebis att få ut luften genom att se till att bebisen rapar efter maten. Magont kan även ett symptom på mjölkallergi, men då har din bebis ofta andra symptom också, exempelvis förstoppning eller eksem.
Myten om gasbildande mat
Exempel på mat som kan öka risken för gasbildning hos personer är kål, lök, vitlök, bönor, ärtor och kikärtor. Andra livsmedel som kan orsaka gasbildning inkluderar mjölkprodukter, choklad, kaffe och läsk. Dock finns det lite forskning på området som kan styrka att det förs över till bebisen via bröstmjölken. Livsmedelsverket har inte några särskilda råd om den ammande mammans kost i förhållande till magont/kolik hos spädbarnet kan även vara värt att nämna.
Några studier har visat att viss kolik kan dämpas om den ammande mamman utesluter mjölkprodukter. Vissa BVC kan därför rekommendera att man kan testa att utesluta komjölk under ca 4 veckor och därefter se om koliksymtomen har förbättrats hos bebisen.
Det viktigaste är att mammor äter så varierat som möjligt för att orka ta hand om sin bebis och sig själv, och inte plocka bort hälsosamma råvaror från maten i onödan.
Skriven av Isa Ekstam, Lic. kostrådgivare.
Lämna ett svar