No products in the cart.
Introduktion av gluten till bebisar
Hur introducerar jag gluten till min bebis? Är du som förälder osäker på hur och när du kan börja inkludera gluten i din bebis kost? I vår gluten-guide delar vi kunskap och tips för att säkerställa en njutbar och trygg smakresa för din bebis.
Forskning idag pekar på att mängden gluten är avgörande för risken att utveckla celiaki, snarare än tidpunkten för introduktion. Detta råd gäller alla barn, inklusive de med ärftlig risk för celiaki.
Vad är celiaki?
Celiaki (även kallad glutenintolerans i folkmun) är en kronisk autoimmun sjukdom då immunförsvaret reagerar negativt på gluten (vilket finns primärt i vete, råg och korn). En autoimmun reaktion bildas när proteinet gluten når tunntarmen, vilket skadar tarmslemhinnan. Detta kan bland annat leda till minskat näringsupptag, bristsjukdomar och skador på tarmen. Hos små barn är de första symtomen ofta tillväxthämning. Magont och diarré kan även uppstå. För mer läsning om celiaki, besök Celiakiförbundet.
Vad är Livsmedelsverkets råd för spädbarn (upp till 12 månader)?
- Gluteninnehållande spannmål (vete, råg och korn) kan ingå i kosten från det att barnet börjar smaka på mat. Senast vid 12 månaders ålder bör gluteninnehållande spannmål ingå i kosten.
- Mängderna gluteninnehållande spannmål bör till en början vara små och ökas långsamt oavsett vid vilken tidpunkt de börjar ges under det första året.
Tips för när du börjar introducera gluten till din bebis
- När? Från 4 månaders ålder går det bra att låta din bebis få testa glutenbaserade livsmedel.
- Hur mycket? I början när du ger din bebis smakprover är det pyttesmå mängder gluten det handlar om.
- Hur ofta? Detta är upp till dig som förälder men det går bra att låta barnet få små mängder gluten några gånger i veckan. Inte mycket, en liten tugga vitt bröd eller en liten sked gröt.
- Förslag på glutenbaserade smakprov
Industritillverkad gröt eller välling (även havrebaserad gröt innehåller i regel en mindre mängd spannmål), pannkakor, sockerfria muffins, pizzakant eller lite mjukt bröd.
- Ge lagom med fibrer och fullkornsprodukter
Fullkorn och fibrer är bra för små barn, men en del kan bli lösa i magen om de äter för mycket. För andra barn kan det bli tvärtom, de blir tröga i magen. Eftersom små barn har begränsad förmåga att ta hand om fibrer kan det lätt bli för mycket fibrer om de oftast serveras fullkornsprodukter. - Variera kosten
Se till att din bebis får en varierad kost med olika livsmedel, med både glutenfria och glutenhaltiga alternativ. Då får din bebis prova på olika smaker och näringsämnen. Det är också bra att variera mellan olika sorters spannmål. - Hur mycket välling/gröt per dag?
Sammanlagt bör välling- och grötmålen inte uppgå till fler än tre per dag enligt Livsmedelsverket och Rikshandboken i barnhälsovård. - Glöm inte att det kan finnas individuella skillnader i hur bebisar reagerar på nya livsmedel. Om du misstänker att din bebis kan vara känslig mot gluten så rådfråga BVC eller ring 1177 innan du ändrar kosten för mycket.
Varför är spannmålsprodukter bra för barn?
Spannmål är rika på kolhydrater, vilket ger en viktig energikälla för barnens aktiva livsstil och tillväxt, samt innehåller även en del protein- även om de inte är fullvärdiga proteinkällor. De innehåller även kostfiber som främjar en frisk tarmfunktion och kan hjälpa till att förebygga förstoppning hos barn. Spannmål innehåller viktiga näringsämnen som vitaminer (särskilt B-vitaminer) och mineraler (som järn och magnesium) som är nödvändiga för barns utveckling och hälsa.
Skriven av Isa Ekstam, lic. kostrådgivare
Lämna ett svar