No products in the cart.
Är kosttillskott bra att äta under graviditeten?
Är du gravid och är osäker på om dina kosttillskott är bra att äta under graviditeten? Vilka näringsämnen är extra viktigt att få i sig som gravid och vilka kosttillskott kan vara lämpliga att äta som gravid?
De flesta näringsämnen som du behöver när du är gravid kan du få i dig genom kosten. Vissa kosttillskott såsom folsyra rekommenderas gravida att ta, medan andra kan innehålla höga doser vitaminer och mineraler som är lätt att överdosera.
Folsyra
Folsyra är ett B-vitamin som främjar celldelning och fungerar som ett skydd mot ryggmärgsbråck för fostret. Det är rekommenderat för alla gravida kvinnor att ta folsyra som kosttillskott under de första 12 veckorna av graviditeten. Efter denna tid har folsyra inte längre en förebyggande effekt mot ryggmärgsbråck, och det är tillräckligt att få sitt folsyrabehov genom kosten.
Järn
Järn är essentiellt för syretransporten i blodet, både för dig som gravid och för fostret. Många gravida kvinnor kan behöva inkludera järntillskott i sin kost, särskilt om deras järnreserver i kroppen är låga i de tidiga graviditetsstadierna, eller om de inte får tillräckligt med järn genom kosten. På MVC tar barnmorskan blodprov och mäter ditt järnvärde. I kosten hittar du järn främst i kött, ägg och skaldjur men även i fullkornsprodukter, nötter, frön, torkad frukt, baljväxter och gröna bladväxter.
D-vitamin
D-vitamin spelar en roll för fostrets utveckling och behövs för att vi ska kunna bilda skelett och tänder. Det dagliga behovet kan uppfyllas genom att inkludera fet fisk, ägg, kött eller livsmedel berikade med D-vitamin i kosten. Under sommarhalvåret kan även exponering av huden för solljus vara tillräckligt för att producera D-vitamin. Livsmedelsverket har inga särskilda rekommendationer för gravida eller ammande gällande D-vitamin, men är du vegan eller inte äter fisk eller d-vitamin berikade livsmedel så kan ett kosttillskott vara lämpligt.
DHA, ett omega-3-fett
DHA är en form av omega-3-fett, och är det fettet som är viktigast under graviditeten eftersom det behövs för utvecklingen av fostrets hjärna. DHA finns huvudsakligen i fet fisk, exempelvis odlad lax och inlagd sill. Mindre mängder DHA kan bildas från omega-3-fettet i till exempel rapsolja och valnötter. Om du inte inkluderar fet fisk i din kost, kan ett alternativ vara att använda fiskolja eller algolja som innehåller DHA.
Jod
Jod är nödvändigt för att fostrets nervsystem ska kunna utvecklas normalt. Jodbrist under fosterstadiet är särskilt allvarligt och kan störa utvecklingen av nervsystemet.
Samtidigt är ett jodöverskott under graviditet påverka fostrets mentala och fysiska utveckling, utan att detta påverkar moderns hälsa. Jod finns i jodberikat salt, fisk, mjölk och ägg. För att få i sig tillräckligt med jod är det viktigt att använda jodberikat salt i matlagningen.
Kalcium
Kalcium behövs tillsammans med bland annat D-vitamin för att bilda skelett och tänder och spelar en av nyckelroller för fostrets utveckling. Mjölk, ost, fil, yoghurt och berikade växtbaserade drycker är bra källor till kalcium. Som gravid räcker med 3-5 dl om dagen. Kalcium finns även i vitkål, apelsin, sesamfrön och gröna bladgrönsaker.
Om du är gravid och tvekar om du bör ta något kosttillskott, är det bäst att först konsultera din barnmorska. Vill du få hjälp med att se över din kost under graviditeten och räkna ut vilka kosttillskott och hur ofta du ska äta dem, så kan en kostrådgivare hjälpa dig med detta.
Lämna ett svar