Rädd för att din bebis ska sätta i halsen?

När det är dags att introducera fast föda till bebisen känner många föräldrar en rädsla för att deras barn ska sätta i halsen. Så vad ska du tänka på när det är dags att börja ge smakportioner, och vad innebär det när din bebis klökar och hostar? I den här texten kommer vi att klargöra alla dina frågor och ge dig användbara tips inför den fas då din bebis börjar utforska fast föda.

Många muskler och nerver samarbetar när det är dags för bebisen att lära sig bearbeta maten i munnen och forsla den bakåt så att den sväljas ned rätt. Därför är det inte ovanligt att det uppstår små incidenter då och då – som när spädbarn sätter saliv i halsen och det kanske skrämmer vettet ur föräldrarna. Det är inte farligt när din bebis klökar eller hostar under måltider. Det är först när maten når luftstrupen som det kan bli en farlig situation. Smakresan för din bebis är inte alltid spikrak och det kan komma situationer då du bli orolig, men oftast är det en process som bebisen genomgår för att kunna lära sig själv att tugga, svälja och hantera mat som har hamnat fel på egen hand.

Det är dock viktigt att vara uppmärksam på situationer där barnet möter betydande svårigheter som påverkar dess tillväxt eller där måltider blir ovanligt långa och komplicerade. I sådana fall är det klokt att söka stöd och råd från barnavårdscentralen (BVC) eller en logoped.

Råd för att förhindra att barnet sätter i halsen

  • Stabil och trygg position
    Se till att bebisen sitter upprätt i en barnstol när det är dags att äta.
  • Inte ge mat i fel storlek
    Du kan minska risken för ett luftvägsstopp genom att inte ge mat som är i fel storlek, främst allt som är lite runt och kan bilda en propp. Det kan exempelvis vara att servera korv på längden istället för kortsidan.
  • Lämna aldrig en ätandes bebis ensam
    Låt heller inte små barn gå omkring och äta eller äta i bilen.
  • Låt bebisen tugga klart och svälja
    Kolla att barnet har tuggat klart innan du ger nästa bit, och se till att barnet får skölja ned allt med en slurk vatten.
  • Mat som ska undvikas att serveras hela
    Vindruvor, nötter, majs, ärtor mini-tomater, popcorn och oliver är kända livsmedel som riskerar att sätta sig i luftstrupen ho små barn.
  • Lär dig hantera dina egna rädslor
    Tänk på att inte låta dina egna rädslor stå i vägen för barnets utveckling. Om kvicka fingrar trycks in i bebisens mun för att försöka få ut en matbit varje gång bebisen hostar till kan det skapa en oharmonisk matstund och göra bebisen orolig. Gå en kurs hellre i HLR för att känna dig förbered och trygg i vad du ska göra om olyckan nu mot förmodan skulle inträffa.

 

Vad är klökreflexen?

Klökreflexen, även känd som kväljreflexen, varierar i styrka hos olika barn. Hos spädbarn sitter kväljreflexen relativt långt fram på tungan och behöver gradvis tränas för att flyttas längre bak i munnen. Detta tränas naturligt när barnet utforskar olika föremål, inklusive leksaker, bitringar och mat. Fast föda tenderar att utlösa kväljreflexen mer än purémat, och det är därför det kan vara  större utmaning för vissa bebisar. Tillsammans med host- och kräkreflexen fungerar klökreflexen som försvar mot att sätta i halsen. Klökning är en naturlig och viktig del av barns ätutveckling. Det är viktigt att notera att bebisar har en lättare utlöst kvälj- och kräkreflex jämfört med vuxna, och detta, tillsammans med hostreflexen, fungerar som en försvarsmekanism för att förhindra att bebisen sätter något i halsen.

 

Tips för att komma igång med fast föda för din bebis 

Alla bebisar är olika oralmotoriskt utvecklade, dvs. förmågan att röra på munnens olika delar. Det som en 6 månaders kan hantera i munnen kanske inte funkar alls för en 8 månaders. Träning ger dock färdighet. Här är några tips på hur du kan gå till väga.

  • Det är givetvis helt upp till dig som förälder om du föredrar att börja ge smakportioner i form av puréer, plockmat eller en kombination. BLW (Baby-Led Weaning) innebär att man låter bebisen (från 6 månaders ålder) själv utforska och äta mat med sina händer i sin egen takt. Det kan till exempel vara sötpotatis som är kokt och skuren i långa stavar, kokta broccolistånd eller bananpannkakor skurna i remsor- som bebisen kan greppa tag i ordentligt och föra till munnen. Gör alltid ett litet test innan genom att pressa grönsak- eller rotsaksstaven mellan fingrarna och kontrollera att den lätt mosas sönder. Det är viktigt att maten du ger till barnet är mjuk och möjlig att tugga även utan tänder. Små bebisar använder nämligen tungan och gommen för att pressa och bearbeta maten innan tänderna är framväxta. Tänk också att maten du serverar i början ska vara stora och långa bitar.

 

  • I takt med att bebisen blir äldre och mer redo så kan du långsamt gå över från puré till grovmosat och därefter semi-mosad med små bitar i. Det är omöjligt att säga vilken exakt ålder då bebisen är redo för de olika stegen, för alla är olika. Men gå varsamt fram med att ändra konsistensen och ta det stegvis.

 

  • Pincett-greppet (när bebisen använder tummen och pekfingret för att greppa något) är en viktig motorisk färdighet som spädbarn utvecklar både genom att greppa mat och andra saker med fingrarna. Vanligtvis börjar pincettgreppet utvecklas när barnet är mellan 9 och 12 månader gammalt, men det kan variera från barn till barn. Här är några förslag på mat att ge din bebis för och träna pincettgreppet: små, mjuka bitar av frukt som bananer, avokado eller kokta grönsaker som morötter eller broccoli, kokt ris eller små pastabitar som orzo, hallon och mjuka blåbär (som är mosade lite så de inte går att sätta i halsen). Dessa kan vara enklare att greppa för små händer.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *