När kan bebisar börja äta blåbär?

Blåbär är verkligen superhjältar bland bären – de smakar inte bara fantastiskt, utan är också fullpackade med hälsosamma fördelar tack vare sitt höga näringsinnehåll. Ett perfekt bär att ge till din bebis för att träna pincett-greppet (Obs. det kommer bli kladdigt), ge som smakprov eller blanda ner i muffins, gröten eller bananpannkakorna.

När din bebis börjar med smakprov vid 4 månaders ålder är det fritt fram att börja introducera blåbär i form av puré. Men när kan din bebis börja äta hela blåbär och hur serverar du dem för att undvika att bebisen kan sätta dem i halsen?

Från 6 månaders ålder brukar det vara säkert att introducera blåbär mer i sin naturliga form. Eftersom blåbär tillhör de livsmedel som kan innebära kvävningsrisk för bebisar på grund av sin runda lilla form, visar vi dig i denna guide hur du anpassar introduktionen av blåbär efter din bebis ålder.

 

Åldersanpassning 💙🥣

👶 4-6 mån: smakprov i form av blåbärspuré
👶 6-9 mån: hela blåbär som är tillplattade eller puré
👶 9-12 mån: hela blåbär som är tillplattade ännu mindre
👶 12 mån: hela blåbär (men om din bebis inte verkar redo, fortsätt att platta till blåbären ett tag till)

 

Hälsofördelar med blåbär

💙 Antioxidanter: forskning tyder på att antioxidanter stärker immunförsvaret och skyddar kroppens celler genom att motverka uppkomsten- och reparera skador som är orsakade av fria radikaler.
💙C-vitamin: kraftig antioxidant och viktig för uppbyggnad av brosk- och benvävnad + hjälper kroppen att absorbera järn från maten.
💙 A-vitamin: kraftig antioxidant och bra för ögonhälsan.
💙 K-vitamin: bra för benhälsan och viktig för att blodet ska kunna koagulera
💙 Kostfiber: bra för tarmfloran

 

Kan min bebis bli hård i magen av att äta blåbär?

Blåbär innehåller kostfiber som är viktiga för att tarmarna ska fungera normalt. Så generellt kan problem med trög mage dämpas genom att äta mycket fibrer och att dricka tillräckligt med vatten. Läs mer om förstoppning hos barn här.

Ska man koka frysta blåbär innan?

Det kan finnas virus (främst Norovirus och hepatit-A) på alla sorters frysta importerade bär. Så vill du vara på den säkra sidan så koka frysta blåbär som inte är svenska kokas under minst 1 minut så eventuella virus dör.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *